29 Aralık 2017
Sayı: KB 2017/50

Saldırı furyası 2018’de de sürecek
Dinci-gerici iktidarın 2017 yılı icraatları
Tek tip elbise dayatmasına karşı tutsaklarla dayanışmaya
Kimin için kamu düzeni ve güvenliği?
Kalkınma Ajansları gerçeği - 2
Taşerona “kadro” düzenlemesi yasalaştı
TOMİS Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi
2017’de işçi ve emekçi eylemleri
2017 işçi sınıfı için sert bir mücadele yılı oldu!
İstanbul’da ihraçlara karşı direniş 45. haftasında
OHAL’iniz de KHK’larınız da düzeninizi kurtaramayacak!
Taşeron işçileri olarak AKP’nin yalanlarına kanmayacağız!
Büyük madenci yürüyüşünün 27. yılı
Patrona kreş teşviği, işçiye aldatmaca
‘İstanbul gençlik meclisi’ kurultay gündemiyle toplandı
Güney Kürdistan’da protesto gösterileri
“Sıradan insanların, sıradan insanlarla birlikte sıradan insanlar için yaptığı devrim”
Katil devlet suçunu gizlemeyecek kadar pişkin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

‘İstanbul gençlik meclisi’ kurultay gündemiyle toplandı

 

İstanbul DGB, DLB ve MLB’nin çağrısıyla oluşturulan gençlik meclisi “Devrimci bir sınıf hareketi için Mesleki Eğitim Kurultayı” gündemiyle toplandı. Kurultay için hazırlanan dosyanın incelenmesi ile başlayan toplantı, kurultay gündemlerini ele aldı.

Sınıf ve gençlik çalışması açısından kurultayın gündemlerini tartışan meclis, ‘devrimci bir sınıf hareketi’nin neden ihtiyaç olduğuna dair bir tartışma yürüttü. Sermayenin mesleki eğitim alanına yönelimine dair somut verilerin tartışıldığı toplantıda, sınıf hareketinden ve burjuva devrimler döneminden verilen örneklerle devrimci bir sınıf hareketinin önemi vurgulandı.

Kurultayın temel hedefleri ve nasıl ele alınması gerektiği üzerine yürütülen tartışmalar ışığında kurultay tebliğlerine geçildi.

DGB’nin sunacağı “Genel olarak eğitim alanının sorunları” başlıklı tebliğ tartışıldı. Eğitim alanındaki sorunlar “ticarileşme ve gericilik” başlıkları üzerinden sınıflandırılarak ayrıntılı bir tartışma yürütüldü. Çeteleşme, soruşturmalar, üniversite ve lise alanında yaşanan dönüşümler üzerinden yapılan tartışmalarda gençliğin ‘özgürlük ve gelecek özlemi’ni anlatma kararı alındı.

MLB’nin sunacağı “Mesleki eğitim alanının sorunları” başlıklı tebliğ üzerinde durulan mecliste, atölyelerde ve stajlarda karşılaşılan sorunlar, meslek liselilerin talepleri tartışıldı. “Atölye ve stajda emeğin korunması” başlığının nasıl işlenmesi gerektiği konusu açıklığa kavuşturuldu. “Fabrika örgütlenmesi ve mesleki eğitim” alanında tartışma yürütüldü.

Metal İşçileri Birliği’nin Facebook sayfasında meslek liselilerin sorunlarının gündemleştirilmesi çağrısına katılım planlandı. Kurultay Hazırlık Komiteleri’nin 6 Ocak’ta gerçekleştireceği toplantıya çağrı yapıldı. Kurultay yerinin düzenlenmesi üzerine yapılan planlama ile meclis sonlandırıldı.

 

 

 

 

Mesleki Eğitim Kurultayı çalışmaları devam ediyor

 

Mesleki Eğitim Kurultayı’na dönük çalışmalar Gebze ve Çayırova’da sürüyor. Haftalar önce gerçekleşen kurultay hazırlık toplantısı ile birlikte oluşturulan Gebze Kurultay Hazırlık Komitesi, toplantılarına devam etti. Kurultay Hazırlık Komitesi, son toplantında çalışmaları değerlendirdi. Kurultayın gündemleri üzerine tartışmalar yapılarak kurultayın içeriğine dair okumalar planlandı. 7 Ocak Pazar günü, kurultay gündemli ve geniş katılımlı toplantı yapılmasına karar verildi.

Liseliler kurultaya hazırlanıyor

Meslek liseli ve liseli öğrencilerle kurultayın gündemleri üzerine sohbetler sürdürülüyor. Kurultay üzerine konuşulan meslek liseliler, başta kendi okulları olmak üzere bölgedeki meslek liselilerin sorunları üzerine araştırmalar yaparak öne çıkan talepleri çalışma süresince sunacaklar.

Liseliler ise meslek liselerine dönük çalışmayı kendi cephelerinden nasıl yürüteceklerini tartışmakla birlikte, kendi okullarındaki sorunlar ve yapılabilecekler üzerine konuştular.

Meslek liseli öğrencilerle anket çalışması yapılmaya başlandı. Ayrıca Meslek Liseliler Birliği, meslek liselerinin etrafına “Okulda müşteri, stajda köle olmayacağız!” şiarlı afişler yaptı.

Tuzla’da mesleki eğitim anketi

Tuzla’da bir meslek lisesinin önünde mesleki eğitim anketi yapıldı. Anket sırasında meslek lisesinde yaşanan problemler konuşulurken, öğrenciler temel olarak müdür ve müdür yardımcıları tarafından kendilerine uygulanan hakaret, aşağılama ve şiddetten söz etti. Aynı zamanda aldıkları eğitimin niteliksizliği üzerinde de durdular.

Meslek liselilerle aynı zamanda Ocak ayında İstanbul’da yapılacak olan Mesleki Eğitim Kurultayı üzerine de sohbet edildi. Ayrıca anket yapılan meslek liselilere Meslek Liselilerin Sesi bülteninin Aralık sayısı ulaştırıldı.

 

 

 

 

Şirketlerin kârı için öğrenciler sürgün edilecek!

 

Çayırova’nın çehresinin değiştirilmesi gerekçesiyle atılan adımlar en çok öğrencileri vuruyor. Birçok okulun yeri değişti, kimi okullar da ikinci dönem yer değiştirecek. Çayırova Fatih Caddesi’nin sonuna meydan yapılacağı söylenerek Güzeltepe Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi ve Mehmet Akif İlkokulu taşınacak. Dönemin başından beri Aşıklar Tepesi denilen yere seneye taşınılacağı okul yönetimi tarafından ifade ediliyordu. Geçtiğimiz hafta itibariyle ikinci dönem taşınacağının netleştiği belirtildi.

Sürecin hızlandırılmasının nedeni geçtiğimiz hafta Çayırova AKP ilçe başkanının okula gelip toplantı yapması ile daha da netleşti. Kent Meydanı ve etrafına yapılacak projeleri ertelemek istemeyen şirketler süreci hızlandırmaya çalışıyor. Okulda sorunlarını konuşan öğrencilere “siyaset yapmayın” diyen okul yönetimi AKP ilçe başkanının okulda toplantı düzenlemesine ise müsaade etti. Okul başkanı ve sınıf temsilcileri ile yapılan toplantıda okulun bir an önce taşınmasının gerekliliklerini anlatan AKP ilçe başkanı bir taraftan da “iş yerinin ve kendisinin sol örgütler tarafından saldırıya uğramasına” dair hikayeler anlattı.

Veliler de dönem başından beri imza toplayarak tepkilerini göstermeye çalışıyorlar. Okulun taşınması birçok öğrencinin ve velinin ulaşımdan, yemeğe kaygı duymasına neden oluyor. Öğrenciler de veliler de sürecin takipçisi olacaklarını ifade ediyorlar.

 
§